فهرست مطالب

نشریه تحلیل فضایی مخاطرات محیطی
سال نهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شمس الله عسگری*، طیب رضیئی، محمدرضا جعفری، احمد حسینی صفحات 1-20

    در این مطالعه ارتباط بین خشکیدگی درختان بلوط ایرانی و خشکسالی در استان ایلام بررسی شده است. هدف اصلی تحقیق معرفی مدلی مناسب از روابط بین خشکیدگی بلوط و خشکسالی می باشد بنابراین از شاخص های SPI و NDVI وآماره شاخص موران و آماره رگرسیون خطی و تصاویر ماهواره ای مودیس و لندست در تحلیل ارتباط خشکیدگی جنگل های ایلام با خشکسالی های رخ داده در منطقه استفاده شده است. داده های بارش 93 ایستگاه باران سنج در طول دوره آماری تحلیل شد و با توجه به ضرایب خشکی شاخص SPI لایه های پهنه بندی خشکسالی استان ایلام برای دو سری زمانی سالهای 2000 تا 2009 و سال های 2010 تا 2019تهیه شد. لایه های رستری سبزینگی از تصاویر ماهواره ای مودیس برای سری های زمانی ذکر شده تهیه شد. نتایچ تحلیل آماره موران همبستگی معناداری بین شاخص SPI و شاخص NDVI در بعد فضایی و مکانی نشان داد. به روش تصادفی ساده 143 نقطه خشکیدگی بلوط در ابعاد 30 مترمربع که هر نقطه معادل یک پیکسل سایز بود با دستگاه GPS ثبت و با شبیه سازی در تصاویر ماهواره ای، لایه نقطه ای خشکیدگی بلوط استخراج شد. هرچند رگرسیون خطی بین نقاط خشکیدگی بلوط استخراج شده با نتایج شاخص SPI و آماره موران معنی دار بود، اما نتایج ارتباط شاخص NDVI و آماره موران تاثیر روند خشکسالی در ابعاد مکانی و زمانی بر روند خشکیدگی بلوط با تحلیل فضایی و رگرسیون غیر خطی از معناداری و تبیین آماری مناسب تر و دقیق تری برخوردار است. بنابراین این روش در تحلیل خشکسالی و خشکیدگی بلوط مطلوب تشخیص داده و معرفی شد.

    کلیدواژگان: استان ایلام، خشکیدگی جنگل، خشکسالی، مدل آماری
  • سیده زینب شکرخدایی، امان الله فتح نیا*، سید وحید رضوی ترمه صفحات 21-40

    با مشاهده اولین مورد تایید شده کووید-19 در شهر قم در 30 بهمن 1398 محدودیت هایی توسط دولت و دستگاه های اجرایی جهت جلوگیری از شیوع ویروس کووید-19 در تمام شهرهای ایران اعمال شد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تغیر در تولید و انتشار آلاینده های دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن، مونوکسید کربن و ازن در قبل و بعد از شیوع ویروس کووید-19 در سه کلان شهر تهران، اصفهان و مشهد با استفاده از داده های ماهواره ای سنتینل-5 انجام گرفت. برای این منظور با استفاده از سامانه گوگل ارث انجین مقادیر غلظت این آلاینده ها به صورت میانگین ماهانه در دو بازه 1 اسفند 1397 تا 1 اسفند 1398 برای دوره پیش از شیوع کووید-19 و بازه 1 اسفند 1398 تا 1 اسفند 1399 برای دوران شیوع کووید-19 در نظر گرفته شد. سپس برای ارزیابی معنی دار بودن تغیر در غلظت این آلاینده ها در قبل و بعد شیوع ویروس کووید-19 از آماره T-test (t وابسته) در سطح معنی داری 05/0 >p-value استفاده شد. نتایج آزمون T-test نشان داد که برای آلاینده های دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن، مونوکسید کربن در هر سه شهر هیچ تغیر معناداری در میانگین غلظت داده ها رخ نداده است؛ اما ازن برای هر سه شهر تهران، اصفهان و مشهد دارای روند کاهشی و سطح معنی داری 05/0 >p-value بوده است. بیشترین مقدار تغیر در کاهش غلظت ازن برای کلانشهر تهران در خرداد ماه و آبان تا بهمن، برای اصفهان بین مهرماه تا اواسط دی و برای مشهد در اردیبهشت تا خرداد ماه و آبان تا بهمن مشاهده شد. همچنین، تغییرات مکانی ازن در شهر تهران در قبل و بعد شیوع اپیدمی قابل توجه بوده است. نتایج این مطالعه نشان داد که اعمال محدودیت ها نتیجه ای در کاهش انتشار آلاینده های اولیه از منابع انسانی نداشته است و فقط ممکن است در طی یک بازه کوتاه غلظت آلاینده ها کاهش یابد اما بعد از رفع محدودیت ها مجدد روند افزایشی داشته باشند.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، محدودیت رفت و آمد، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تغییرات مکانی
  • حسین کیانپور، سولماز دشتی*، روشنا بهباش صفحات 41-56

    تحلیل آسیب پذیری اکوسیستم ها در برابر عوامل مختلف طبیعی و  انسانی اطلاعاتی از نقاط ضعف و ظرفیت آنها در اختیار می گذارد که برای مدیریت صحیح آنها الزامی هستند. هدف این پژوهش بررسی آسیب پذیری اکوسیستم تالاب میانگران و ارایه راهکارها و راهبردهای مدیریتی در جهت حفاظت از این اکوسیستم است. داده ها و اطلاعات مورد تحلیل از سازمان محیط زیست و مصاحبه با کارشناسان، اساتید در رشته های مربوطه، مطالعات کتابخانه ای و مرور مقالات داخلی و خارجی به دست آمده اند. برای انجام این پژوهش نخست با استفاده از منابع اطلاعاتی سازمان محیط زیست و منابع طبیعی، مصاحبه های صورت گرفته و مرور مقالات عوامل تهدیدکننده تالاب میانگران شناسایی شده و در قالب هفت شاخص (تولید آلودگی، تغییر رژیم هیدرولوژیکی، تغییر رژیم اکولوژیکی، تغییر کاربری، قوانین و ضعف زیرساخت ها، آتش سوزی عمدی مراتع اطراف تالاب و خشکسالی) قرار داده شدند. سپس امتیاز عوامل تهدیدکننده براساس دو شاخص، شدت تهدید و احتمال وقوع تهدید هر شاخص تعیین گردید. آنگاه، به این عوامل با استفاده از ماتریس های ارزیابی امتیاز داده شد. سپس تعامل میان این ارزش ها و عوامل تهدید کننده مورد بررسی قرار گرفت و میزان آسیب پذیری ارزش های تالاب نیز از ضرب امتیازهای کسب شده تمامی عوامل مورد بررسی به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین آسیب پذیری بر ارزش های هیدرولوژی و اکولوژیکی تالاب وارد شده و از ارزش های اکولوژیکی پرندگان تالاب بیشترین اسیب را متحمل شده اند.در مجموع براساس نتایج حاصل از این مطالعه می توان اذعان نمود که تالاب میانگران با وجود دارا بودن ارزش های فراوان اکولوژیکی، هیدرولوژیکی و  اجتماعی و اقتصادی در معرض عوامل تهدید زیادی قرار دارد، که ارزیابی آسیب پذیری می تواند درک درستی از روابط میان عملکردهای تالاب و عوامل تهدید کننده آن را به نمایش بگذارد و این اقدام گام موثری برای مدیریت اکوسیستم تالاب میانگران است. همچنین با توجه به اینکه بیشترین آسیب در حوضه ارز ش های اکولوژیکی و هیدرولوژیکی می باشد. پس راهکارهای مدیریتی ارایه شد در این دو حوضه باید بیشتر مد نظر مدیران و کارشناسان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تالاب میانگران، مدیریت اکوسیستم، ارزیابی آسیب پذیری
  • مهرداد هادی پور*، مهدیه حیدری، محمدعلی زاهد، سید حسین حسینی لواسانی صفحات 57-76

    اگر چه ضایعات ساختمانی بخشی جداناپذیر از پسماندهای شهری است، اما به دلیل تفاوت هایی که میان این ضایعات و پسماند ها و مسایل محیط زیستی دیده می شود باید اولویت های مناسبی برای بهره وری و کسب منابع بهینه تعریف شود.  هدف پژوهش حاضر را  بررسی وضعیت رها سازی نخاله های ساختمانی درحاشیه راه ها، با بهره برداری از روش ترکیبی تحلیل شبکه در تصمیم گیری چندمعیاره و محاسبات منطق فازی در محیط برنامه نویسی Matlab  است برای مدیریت نخاله های ساختمانی کلانشهر کرج، از تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره و محاسبات منطق فازی در نرم افزارهای SPSS، Expert Choice و Matlab استفاده شده است. حجم نمونه آماری پژوهش حاضر را، استادان دانشگاهی صاحب نظر در حوزه موردبررسی و متخصصان مدیریت پسماند و GIS شاغل در سازمان شهرداری کرج و یا سمت های مشابه، تشکیل داده اند، در مجموع تعداد 30 پرسشنامه، با بهره برداری از تکنیک نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند، در دی ماه 1399 جمع آوری شدند. یافته های پژوهش دلالت بر این دارند که مهم ترین معیار در خوشه عوامل محیط زیستی رها سازی نخاله های ساختمانی، آلودگی خاک در شهر است. همچنین مهم ترین معیار ها در خوشه مدیریت شهری ، سلامت و بهداشت می باشد. از طرفی دیگر، مهم ترین معیار در خوشه عوامل اقتصادی رها سازی نخاله های ساختمانی ، هزینه آموزش مدیریت نخاله های ساختمانی اولویت بندی شد، زیرا دارای بالا ترین رتبه فازی بر اساس محاسبات منطق فازی در محیط برنامه نویسی Matlab، جهت مدیریت نخاله های ساختمانی کرج هستند. نتایج بصورت شفاف آسیب پذیری خاک و سلامت انسان را در برابر مدیریت غیر مسیولانه دورریزهای ساختمانی اثبات نمود . در نتیجه جایگاه این موارد و اولویتهای آنها باید در تنظیم مجدد فعالیت های ساخت وساز با هدف توسعه محیط زیستی ،  اقتصادی  ، اجتماعی و  افزایش بهره وری فرآیند ساخت وساز مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نخاله های ساختمانی، مدیریت پسماند عمرانی، کرج، تصمیم گیری چندمعیاره
  • فریبا اسفندیاری درآباد، رئوف مصطفی زاده*، امیرحسام پاسبان، بهروز نظافت تکله صفحات 77-96

    فرسایش خاک یکی از مشکلات محیطی است که تهدیدی برای منابع طبیعی، کشاورزی و محیط زیست به شمار می رود. در این راستا، اطلاعات زمانی و مکانی فرسایش خاک در اقدامات مدیریتی، کنترل فرسایش و مدیریت حوزه های آبخیز نقش موثری دارد. امروزه عدم استفاده صحیح از اراضی و تغییرات کاربری اراضی مانند تبدیل جنگل ها و مراتع به اراضی کشاورزی، چرای مفرط، شخم روی شیب های تند، باعث افزایش میزان فرسایش خاک و رسوب شده است. کاربری های مختلف اراضی مقادیر مختلف فرسایش را ایجاد می کنند و مدیریت اراضی نقش به سزایی در جلوگیری از فرسایش دارد. در مطالعه حاضر، هدف تلفیق شاخص های زمینی و پوشش گیاهی برای برآورد و شناسایی خطر فرسایش خاک در حوضه آبخیز عموقین با استفاده از مدل RUSLE است. لایه پارامترهای مدل RUSLE شامل لایه فرسایندگی باران، لایه خاک، لایه توپوگرافی، لایه پوشش گیاهی و عامل حفاظتی خاک هم چنین آمارهای مختلف مربوط به ایستگاه های باران سنجی، هیدرومتری، نقشه های توپوگرافی، و زمین شناسی و نیز بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS و سنجش از دور استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که مقدار متوسط فرسایش سالانه خاک برای کل حوضه در دامنه بین 21/1 تا 53/5 تن در هکتار در سال متغیر است. هم چنین بررسی روابط رگرسیونی بین فاکتورهای مدل RUSLE و مقدار فرسایش سالانه خاک نشان داد که فاکتور توپوگرافی (LS) دارای ارتباط کمی با میزان فرسایش سالانه خاک به وسیله مدل RUSLE دارد. هم چنین در بررسی دیگر بین شاخص های زمینی با مدل RUSLE نتایج نشان داد که عامل پوشش گیاهی با ضریب تعیین 47/0 درصد نسبت به سایر شاخص های مورد مطالعه دارای هم بستگی بیش تری است، شاخص قدرت جریان نیز با ضریب تعیین 07/0 درصد دارای کم ترین هم بستگی بین شاخص های مورد مطالعه است. این تحقیق امکان تلفیق شاخص های موثر توپوگرافی و پوشش گیاهی بر فرسایش و نیز  امکان استفاده از سایر شاخص های موثر را تایید می نماید.

    کلیدواژگان: برآورد فرسایش خاک، اولویت بندی، مدیریت پوشش گیاهی، کاربری اراضی، شاخص پوشش گیاهی
  • سید کامیار مرتضوی اصل، نوید سعیدی*، محمود رضایی صفحات 97-114

    گرمایش جهانی و جزایر حراتی شهرها یکی از بزرگ ترین چالش های جهان امروز است. جزایر سرمایی (جزایر خنک) واژه ایست که در  مقابل جزایر گرمایی قرار می گیرد و بیان کننده مناطقی از سطح شهر است که نسبت به نواحی اطراف دارای دمای پایین تری است. در این تحقیق برای بررسی عوامل موثر بر شکل گیری جزایر خنک و گرمایی شهری، ابتدا با استفاده از پردازش تصاویر لندست و استفاده از الگوریتم تک کانل دمای سطح زمین به دست آمد. سپس برای بررسی پارامترهای موثر بر تغییرات دمای سطح زمین؛ معیارهای تغییرات ذرات معلق و تغییرات پوشش گیاهی درنظر گرفته شد. برای پوشش گیاهی از شاخص NDVI و برای میزان ذرات معلق از الگوریتم ارایه شده توسط Saraswat و همکاران استفاده شد. مطابق نتایج، بالاترین میزان جزیره حرارتی به ترتیب در محله بوستان ولایت، شهرک شهید باقری و فرودگاه بودند و پایین ترین میزان جزایر خنک به ترتیب در بهاران، نیاوران و دربند بود. ضریب پیرسون به دست آمده از رابطه بین دمای سطح و پوشش گیاهی 21.29-درصد بود که نشان دهنده رابطه معکوس بین دما و پوشش گیاهی است، همچنین میزان شاخص پوشش گیاهی در مناطق گرم و سرد بیانگر این موضوع است. در خصوص رابطه دمای سطح زمین و آلودگی هوا، همبستگی بین این دو پارامتر، برابر با 19.31 درصد بود و مقایسه میزان شاخص آلودگی در مناطق دارای جزایر خنک و گرم نشان داد که رابطه معناداری بین کاهش آلاینده های هوا و جزایر خنک وجود دارد اما عکس این قضیه چندان صادق نیست.

    کلیدواژگان: جزایر خنک، شهر تهران، LST، آلودگی هوا
  • منیژه احمدی*، محسن کلانتری، مصطفی محمدی صفحات 115-128

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر با عوامل اقتصادی - اجتماعی در روستای دیزج آباد شهرستان زنجان انجام شده است و به لحاظ نوع، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی می باشد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه) است. پرسشنامه اساسا از سوالات بسته (در مقیاس های اسمی و نسبی) و با پاسخ های در طیف لیکرت پنج مقیاس تشکیل شده است. روایی شاخص های تحقیق توسط کارشناسان مورد بررسی و اصلاح قرار گرفت و مقدار پایایی براساس آلفای کرونباخ 784/0 محاسبه گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی، یومن ویتنی و تی دو گروهی استفاده شده است. در محیط نرم افزار آرک جی آی اس از آزمون های تحلیل نقاط داغ و شاخص محلی انسلین موران و برای تحلیل خوشه ای و وزن دهی از رگرسیون وزن دهی شده جغرافیایی بهره گرفته شده است. نتایج آزمون ها نشان می دهد که افراد با تحصیلات پایین دارای اعتیاد بالاتری نسبت به سایر افراد بوده اند و گویه های شغل با مقدار 730/- و سطح معناداری 465/0، سطح درآمد با مقدار 594/- وسطح معناداری 553/0 هیج رابطه معناداری با اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر با توجه به آماره Z  را ندارند.

    کلیدواژگان: استان زنجان، اعتیاد، بزهکاری، سوء مصرف مواد مخدر، سکونتگاه روستایی
  • حسن لشکری*، زینب محمدی صفحات 129-150

    طوفان گرد و خاک همواره به عنوان یک پدیده جوی مخاطره آمیز و محدود کننده برای همه گونه فعالیت های انسانی و محیط طبیعی و انسانی می باشد. همه ساله در مناطق مختلف جهان خسارت های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی فراوان و غیر قابل جبرانی ببار می آورد. بطور طبیعی این پدیده اقلیمی در اقلیم های خشک و نیمه خشک ظهور و بروز بیشتری از اقلیم های مرطوب دارد. بیابان های گسترده و فاقد پوشش گیاهی مناسب، استفاده نامطلوب از زمین و تغییرات کاربری های ناسازگار با اقلیم منطقه، پایین بودن سطح فناوری در این کشورها برای مقابله یا سازگاری با پدیده طوفان های گرد و خاک و بسیاری از علل و عوامل دیگر این پدیده را به یک مخاطره تبدیل نموده است. طوفان ها پدیده های جوی تشدید شده ای هستندکه گاه با بارش های شدید و گاه با گرد وخاک همراه می باشند. طوفان های گرد و خاک و بخصوص طوفان های با دید افقی کمتر از 200 متر همواره خسارت بار و مخل آسایش ساکنین بوده است. در سالهای اخیر فراوانی این پدیده در مناطق غرب و جنوب غرب ایران بخصوص در دوره سرد سال روند افزایشی نشان می دهد. برای بررسی این پدیده، با استفاده از داده های روزانه، دید افقی کمتر از 200 متر منطقه غرب و جنوب غرب ایران در یک دوره آماری 33ساله (1987 تا 2019) استخراج شده است. و با توجه به متفاوت بودن دو منطقه مورد نظر پراکنش ماهانه، و سالانه و فصلی طوفان های گرد و خاک در این منطقه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که تباین اساسی بین دو منطقه مطالعاتی در پراکنش مکانی طوفان های گرد و خاک در دو فصل پاییز و زمستان است. در این دو فصل بالاترین فراوانی طوفان های گرد و خاک در منطقه غرب در ایستگاه های شرقی منطقه بخصوص در ایستگاه هایی مانند همدان، کنگاور، قروه و بیجار است و کمترین تعداد طوفان های گرد و خاک در غرب منطقه رخ داده است. در صورتی که در منطقه جنوب غرب بالاترین تعداد طوفان های گرد و خاک از ایستگاه های غربی استان خوزستان گزارش شده است. ایستگاه های همانند دزفول و بستان بالاترین فراوانی طوفان های گرد و خاک را ثبت کرده اند. به نظر می رسد طوفان های دوره سرد منطقه غرب ایران از مبادی دورترتولید شده و در لایه های میانی جو بر روی منطقه غربی منطقه همانند همدان و کنگاور منتقل شده است. در صورتی که طوفان های گرد و خاک منطقه جنوب غرب در شرایط همدیدی متفاوت و از مبادی نزدیک تر و در لایه زیرین وردسپهر وارد منطقه شده است.

    کلیدواژگان: پراکنش مکانی، پراکنش زمانی، طوفان، گرد و خاک، دید کمتر از 200 متر، غرب و جنوب غرب
  • مصطفی کریمی*، فهیمه نوروزی، مهناز جعفری، فرامرز خوش اخلاق، علی اکبر شمسی پور صفحات 151-168

    واچرخند عربستان از جمله مهم‏ترین ارکان گردش جو منطقه جنوب‏غرب آسیا و موثر بر بارش ایران است. در این تحقیق ویژگی‏های جغرافیایی (موقعیت) و همدید آن (شدت، شکل و ارتباط با دیگر سامانه‏ها) در ارتباط با بارش‏های سنگین دوره سرد و بارشی ایران (اکتبر تا مارس) بررسی شد. به‌این منظور از داده‏های تحلیل مجدد ERA interim تراز 850 هکتوپاسکال (2010-1981) استفاده گردید. ابتدا بارش‏های سنگین (بیش از 30 میلیمتر) استخراج شد. سپس ویژگی‏های واچرخند (ذکر شده در بالا) در روزهای بارشی مشخص شد. نتایج نشان داد که موقعیت استقرار مراکز واچرخند عربستان در تراز 850 هکتوپاسکال پراکنده بوده و محدوده طول‏جغرافیایی50 تا 74 درجه شرقی را دربرگرفته است. بیشترین فراوانی تمرکز مراکز واچرخند در دو محدوده ساحل جنوب‏شرق شبه‏جزیره عربستان و دریای عرب مشاهده شد. شکل گسترش (جهت) مراکز واچرخندی بیشتر شرقی-غربی (10 مرکز) بوده است. این الگوی استقرار و گسترش واچرخند، مناسب‏ترین شرایط برای بارش به‌ترتیب در جنوب‏غرب و غرب بوده است. گسترش شرقی-غربی واچرخند و استقرار بر روی دریای عرب و جنوب‏شرق شبه‏جزیره عربستان و اندرکنش آن با سامانه‌های چرخندی بادهای غربی که بیشتر برروی عراق دیده می‌شوند، باعث افزایش عمق ناوه و ایجاد گرادیان شدید فشاری به سمت شمال و در ادامه ناپایداری‌های مناسب برروی ایران می‏شود. محرز گردید که علاوه بر شدت واچرخند، موقعیت قرارگیری و گستره فعالیت آن و وجود سیستم کم‏فشار در منطقه می‏تواند به عنوان عوامل تاثیرگذار در میزان بارش دریافتی ایران باشد. مادامی که واچرخند عربستان با زبانه‏های پرفشارسیبری و تبت تلفیق شده، گستره و شدت بارش‏ها در ایران افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: بارش شدید، واچرخند عربستان، پرفشار جنب حاره، سامانه های همدید، جنوب غرب آسیا
  • معصومه علی دادی*، بهلول علیجانی، محمدحسین ناصرزاده، زهرا حجازی زاده صفحات 169-196

    رخداد‎ فرین برفی که ممکن است در هر زمانی از دوره سرد سال رخ دهد، اثرات اقتصادی و اجتماعی مهمی را به همراه دارد. بنابراین، پیامدهای اقتصادی و اجتماعی ناشی از این رخدادها، اهمیت شناسایی سازوکارهای همدیدی مرتبط با رخدادهای فرین برفی را آشکار می‎سازد. به‎منظور دست‎یابی به این هدف، با استفاده از داده‎های روزانه بارش و دمای ایران در دوره آماری 2016-1951 و براساس معیارهای چندگانه، دو دوره‎ سه-روزه رخداد فرین برفی ایران در دوره‎های 9-7 فوریه 1972 و 4-2 فوریه 1988، شناسایی شد. پس از انتخاب نمونه‎ها، واکاوی آماری نمایه‎های پیوندازدور انجام شد و سپس، با استفاده از داده‎های بازواکاوی NCEP-NCAR، به ترسیم الگوهای ترکیبی از وضعیت سطح زمین و وردسپهر زیرین، میانی و زبرین به‎شکل میانگین سه-روزه پرداخته شد. نتایج به‎دست‎آمده از واکاوی نمایه‎های پیوندازدور و مطابقت آن‎ها با الگوهای همدیدی، نشانگر ضعیف‎شدن تاوه قطبی وردسپهری و تقسیم‎شدن آن به‎شکل چند مرکز در دوره‎های رخداد فرین برفی مورد بررسی است. در رخداد 9-7 فوریه 1972، گرچه این مراکز به‎سمت عرض‎های میانی جابه‎جا شده‎اند ولی به‎طور کامل از منطقه شمالگان دور نشده و تا اندازه‎ای موقعیت خود را در این منطقه حفظ کرده‎اند. در رخداد 4-2 فوریه 1988، مراکز تاوه، جابه‎جایی استواسوی بیشتری به عرض‎های میانی نشان داده‎اند که پدیدار شدن فازهای منفی NAM و AO نیز نمایانگر چنین وضعیتی است. به‎هرحال، در هر دو رخداد، مرکز قوی و اصلی تاوه قطبی وردسپهری، در نیمکره شرقی و بنابراین در موقعیتی نزدیک به ایران قرار داشته است. ضعیف‎شدن رودباد جنب‎حاره در نیمکره شرقی و به‎ویژه در محدوده دریای مدیترانه، سبب انتقال زبانه‌هایی از تاوایی پتانسیل به‎سمت عرض‎های میانی شده است. پیشروی استواسوی این زبانه‎ها، شکل‎گیری ناوه‎های ارتفاعی را در مناطق غربی و شرقی دریای مدیترانه سبب شده که همراه با پشته پرارتفاع میان آن‎ها، به شکل‎گیری الگوهای بندال امگا و شارش شکافته‎شده به‎ترتیب در رخدادهای فوریه 1972 و 1988 در این محدوده جغرافیایی منجر شده است. مرز جنوبی پیشروی ناوه‎ها را پربند معرف لبه تاوه با ارتفاع 552 ژیوپتانسیل دکامتر مشخص کرده که تا نیمه جنوبی ایران امتداد داشته است و در دوره رخداد فرین فوریه 1972 در مقایسه با الگوی مربوط‎به رخداد فرین فوریه 1988، پیشروی استوا‎سوی بیشتری به عرض‎های میانی و درنتیجه، بر فراز ایران داشته است.

    کلیدواژگان: رخداد فرین برفی، ‎پیوندازدور، تاوه قطبی، لبه تاوه، الگوهای بندالی
  • تهمینه چهره آرا* صفحات 197-214

    در این پژوهش جهت شناسایی نقش الگوهای گردش منطقه ای جو در رخداد آلودگی های شدید هوای شهر اصفهان، از روش تحلیل همدید ترکیبی استفاده شد. برای انجام پژوهش، از داده های ایستگاه های سنجش آلودگی هوا، داده های رقومی پروفیل جو، و خروجی های مدل پسگرد ذرات معلق (HYSPLIT) در یک دوره 11  ساله (1395-1384) استفاده شد. نتایج نشان داد که چهار عامل و الگو در زمان رخداد شدیدترین روزهای همراه با آلودگی در شهر اصفهان در تراز میانی جو حاکمیت دارند. نتایج حاصل از بررسی مقادیر PSI در هر الگو نشان داد که به ترتیب از الگوی یک تا چهار مقادیر شاخص 221، 238.6، 203 و 281 است. از شرایط همدیدی می توان به حضور پرفشار جنب حاره ای اشاره نمود که همزمان با لایه وارونگی دمایی در ترازهای زیرین جو و وردسپهر میانی همراه شده است.  تقویت تاوایی منفی در بالاتر از تراز 700 هکتوپاسکال و وجود یک همگرایی سطحی ادامه یافته تا تراز یاد شده سبب شده تا ماهیت جو تابستانه به وضوح در رخداد آلودگی در این شهر مشهود گردد که با وجود ناهنجاری های فوی این شرایط تقویت شده است. از طرفی خروجی مدل پسگرد ذرات معلق نشان داد که رخداد روزهای بسیار آلوده در شهر اصفهان را نمی توان در آلاینده های شهری همچون کارخانه های صنعتی اتومبیل ها و... جست بلکه با ورود ذرات معلق از مناطق مختلف سبب شده تا آلودگی از شدت بالاتری برخوردار باشد بدین صورت که هجوم ذرات معلق گرد و غبار در تشدید این پدیده امری انکار ناپذیر است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شاخص PSI، الگوهای گردش منطقه ای جو، مدل HYSPLIT، اصفهان
  • نادر شوهانی، لطقعلی کوزه گر کالجی*، سجاد دارابی، سعید یوسفی بابادی صفحات 215-232

    یکی از مخاطرات که شهرها را با بحران جدی مواجه کرده است، شیوع بیماری کووید-19 است. پاندمی کرونا شهرها را از روال معمول خود خارج ساخته است. از همین رو شهرها به دنبال بازگشت هرچه سریع تر به شرایط گذشته خود و تاب آوری شهری می باشند. روش پژوهش، در این تحقیق توصیفی- تحلیلی و با استفاده از پیمایش میدانی، چهار بعد اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی-نهادی و زیرساختی در قالب 29 گویه میزان تاب آوری شهر تهران در برابر پاندمی کرونا مورد بررسی قرار داده است، در میان گویه های بررسی شده در پژوهش ، پشتیبانی و حمایت از کسب وکارهای آسیب دیده، پوشش بیمه ای، حمایت از بخش های تولیدی آسیب دیده، در نامطلوب ترین وضعیت قرار دارند. نتایج به دست آمده از جدول نهایی تکنیک ویکور نشان دهنده آن است که شاخص اقتصادی با امتیاز 1 به عنوان مهم ترین مولفه تاب آوری در برابر با ویروس کرونا است که نسبت به دیگر مولفه های مورد بررسی از تاب آوری پایین تری قرار دارد. پس از آن مولفه مدیریتی-نهادی با امتیاز 0.94 و مولفه زیرساختی با امتیاز 0.92 در رتبه های بعدی مهم ترین مولفه های تاب آوری شهر تهران در برابر با ویروس کرونا است. نتایج پژوهش نشان می دهد که کلان شهر تهران در برابر ویروس کرونا وضعیت مطلوبی را دارا نمی باشد و در برایر شاخص های انتخابی تاب آور نبوده ، شاخص های اقتصادی بیشترین تاثیر و شاخص  های اجتماعی کمترین تاثیر را در تاب آور نبودن شهر تهران داشته است.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، کووید19، پاندمی، تهران
|
  • SHAMSOLLAH ASGARI*, Tayeb Raziei, Mohamadreza Jafari, Ahmad Hosini Pages 1-20

    In this study, the relationship between dieback of Persian oak trees and drought in Ilam province has been investigated. The main purpose of the research is to introduce a suitable model of relationship between oak dieback and drought. So from SPI and NDVI indicators and Moran index and statistical regression statistics and satellite images of Modis and Landsat have used to analyze the relationship between dieback of Ilam forests and happened drought in the region. The precipitation data of 93 rain gauge stations were analyzed during the statistical period and according to the dry coefficients of SPI index, drought zoning layers of Ilam province were prepared for two time series of 2000 to 2009 and 2010 to 2019. Greenery's raster layers were prepared from Modis satellite imagery for the mentioned time series. The results of analysis of Moran's statistical showed a significant correlation between the SPI index and the NDVI index in spatial dimensions. By a simple random method, 143 points of oak dieback with dimension of 30 m2, which each point was equivalent to a pixel-size, were recorded with a GPS device, and by simulating in satellite imagery, the droplet layer of oak dieback was extracted. Although linear regression between extracted oak dieback points with SPI and Moran statistical indicators was significant, but the relationship between NDVI index and Moran statistic has the effect of independent variable of drought trend in spatial and temporal dimensions on the dependent variable process of oak drought with spatial analysis. And nonlinear regression has a more appropriate and accurate statistical significance and explanation. So this method as desirable method has been introduced for analyzing of drought and oak dieback.

    Keywords: Ilam province, oak forest drought, drought, statistical models
  • Zeinab Shogrkhodaei, Amanollah Fathnia*, Vahid Razavi Termeh Pages 21-40

    With the observation of the first confirmed case of Covid-19 in Qom on 20 February 2020, restrictions were imposed by the government and executive agencies to prevent the spread of the Covid-19 virus in all cities of Iran. These restrictions seem to reduce the production and release of air pollutants from human resources. Therefore, this study was conducted to investigate the changes in the time series of sulfur dioxide, nitrogen dioxide, carbon monoxide, and ozone pollutants before and after the outbreak of the Covid-19 virus in three metropolises of Tehran, Isfahan, and Mashhad using Sentinel-5 satellite data. For this purpose, using the Google Earth Engine system, the concentrations of these pollutants are averaged monthly in the two periods of 20 February  2019 to 20 February 2020 for the period before the outbreak of Covid-19 and the period of 20 February 2020 to 20 February  2021 for the period of outbreak of Covid-19 Was considered. Then, to evaluate the significance of the change in the concentration of these contaminants before and after the outbreak of the Covid-19 virus, a t-test (dependent t) was used at a significance level of p-value <0.05. The results of the T-test showed that for sulfur dioxide, nitrogen dioxide, and carbon monoxide pollutants in all three cities there was no significant change in the mean data concentration; But ozone for all three cities had a decreasing trend and a significance level of p-value <0.05. The results of this study showed that the application of restrictions has not been effective in reducing the release of primary pollutants from human resources.

    Keywords: Covid-19, Air Pollutants, Remote Sensing, Sentinel-5, GIS
  • Hossein Kianpour, Soolmaz Dashti*, Roshana Behbash Pages 41-56

    To support the proper management of ecosystems, vulnerability analysis of ecosystems is very important. Vulnerability analysis of ecosystems provides information about weaknesses and capacity of the studied ecosystem for recovery after damage. Considering the degradation status of Miangaran wetland, vulnerability evaluation of this wetland is one of the most important management methods in the region. For this purpose, in this study, after identifying and evaluating the threatening factors of Miangaran wetland, these factors were scored using evaluation matrices. Then, the interaction between these values ​​and threatening factors was examined and the vulnerability of wetland values ​​was obtained by multiplying the scores of all studied factors. Finally, management solutions were presented to deal with the most important threatening factors. According to the results, the most vulnerability is to the hydrological and ecological values ​​of the wetland. The highest effects of threats on the ecological value are also on the birds of Miangaran wetland. The results of the evaluation of Miangaran Wetland show that this wetland has a high potential for ecosystem functions of the wetland. These functions have been neglected in the planning and managing of wetlands at the local, regional and national levels. As a result, ecosystem-based management is suggested as the best management approach. The management in these areas should take action to prevent the vulnerability of Miangaran wetland. Also, the vulnerability evaluation method used in this study can provide a good understanding of the relationship between wetland functions and the resulting services for the management of the ecosystem of Miangaran Wetland.

    Keywords: Miangaran wetland, ecosystem management, vulnerability assessment
  • Mehrdad Hadipour*, Mahdye Heidari, Mohammadali Zahed, Seyed hosein Hoseini Lavasani Pages 57-76

    landfills in the country and abroad and by examining the conditions of the region. The study and the influencing factors are compiled in the study area. The layers related to each criterion in the relevant table will be prepared, processed and converted from the relevant organizations. The method of this dissertation is applied-modeling in terms of purpose, because on the one hand, the concepts and rules related to the field of knowledge are carefully analyzed, and on the other hand, the relationships between these concepts and rules are evaluated and determined by experts. In this study, there is a need to use the decision theory method to evaluate and investigate the status of construction waste disposal along roads to increase trust and confidence in decision making. The most important results of the study of the dumping of construction debris along the roadsides are that, 1- The most important criterion in the cluster "Environmental factors of construction waste disposal" with code (A), "Soil pollution in the city" with code (AB) with fuzzy network weight of 0.096; And 2- The most important criteria in the cluster "Applications of GIS in urban management of construction debris disposal" with code (B), "Urban green space management" with code (BA) with fuzzy network weight equal to 0.191; And "Urban management related to health" with code (BB) with fuzzy network weight equal to 0.120; Were calculated. on the other hand, 3- The most important criterion in the cluster "Economic factors of construction waste disposal" with code (C), "Construction waste management training cost" with code (CD) with fuzzy network weight equal to 0.123; Prioritized, The results of the present study can be said that, after reviewing the theoretical foundations of the research and reviewing the research background, it was found that due to research gaps in the fields of economic factors of construction waste disposal, GIS applications in urban management, construction waste disposal, environmental factors, Utilization of a combined fuzzy multi-criteria decision-making methodology to investigate the status of construction debris dumping along roadsides; It is possible to realize the innovation of the present research in filling the mentioned research gaps.

    Keywords: quot, Construction debris, Civil Waste Management, Karaj, multi-criteria decision making
  • Fariba Esfandiari Darabad, Raoof Mostafazadeh*, AmirHesam Pasban, Behrouz Behruoz Nezafat Takleh Pages 77-96

    Soil erosion is one of the environmental problems that is a threat to natural resources, agriculture and the environment, and in this regard, assessing the temporal and spatial amount of soil erosion has an effective role in management, erosion control and watershed management. The main aim of this study was to estimate soil erosion in Amoqin watershed and its relationship with well-known vegetation-based and topographic-related indices. The meteorological data has been used to determine the rainfall erosivity. The rainfall erosivity index was calculated using the modified Fournier index during the 10-year available recorded rainfall data. The value of LS factor has been calculate using digital elevation model. Meanwhile, C and P factors were determined based on the utilization scheme and condition of the study area. Data were analyzed and processed using ArcMap 10.1, ENVI 5.3, and Excel software. In this study, RUSLE model was used to estimate soil erosion, in GIS environment. According to the results, the amount of factor R in Amoqin watershed varies from 12.32 to 50.52 MJ/ha/h per year. The variation of soil erodibility index (K) over the study area is between 0.25 to 0.42. The amount of LS factor varies between 0.19 and 0.38, which is more in high slopes, especially around the waterways and uplands of the study area. The variation of C factor was estimated to be around -0.18 to 0.4. In general, it can be said that the central part of Amoqin watershed has less C value due to the greater area of agricultural activities and the highest amount is related to western areas, especially southwest areas because existing the rangeland areas. Due to the lack of protective measures in the study area, the amount of factor P was considered as unity for the whole region. The base layers of RUSLE factors were obtained and overlayed in GIS to calculate the soil loss in tons per hectare per year. The map of annual soil loss indicate that the erosion amounts varies between 1.21 to 5.53 tons per hectare per year in different parts of the study area. According to the results, the vegetation factor with a coefficient of determination 0.47% had a significant correlation with soil loss. The stream power index with the coefficient of determination of % 0.07% had the lowest correlation with soil erosion values.

    Keywords: Soil erosion estimation, Prioritization, Vegetation management, Land use, Vegetation index
  • Seyed Kamyar Mortazavi-Asl, Navid saeidi, Mahmud Rezaei Pages 97-114

    Global warming and the heat islands of cities are one of the biggest challenges in the world today. Cold islands is a word that stands in front of heat islands and refers to areas of the city that have lower temperatures than the surrounding areas. In this study, in order to investigate the factors affecting the formation of cool and heat islands of the city, it was first obtained by using Landsat image processing and using the single-channel surface temperature algorithm. Then to investigate the parameters affecting the land surface temperature changes; Criteria for changes in particulate matter and changes in vegetation were considered. The NDVI index was used for vegetation and the algorithm proposed by Saraswat et al. was used for the amount of particulate matter. According to the results, the highest ranking neighborhood  for heat islands were in Bustan, Shahid Bagheri township and the airport, respectively, and the lowest amount of cool islands were in Baharan, Niavaran and Darband, respectively. Pearson coefficient obtained from the relationship between surface temperature and vegetation was -21.29%, which indicates the inverse relationship between temperature and vegetation, as well as the amount of vegetation index in hot and cold regions. Regarding the relationship between land surface temperature and air pollution, the correlation between these two parameters was equal to 19.31% and comparing the pollution index in areas with cold and warm islands showed that there is a significant relationship between reducing air pollutants and cold islands but the opposite is not true.

    Keywords: Cool Islands, Tehran, LST, Air Pollution
  • Manijeh Ahmadi*, Mohsen Kalantari, Mostafa Mohammadi Pages 115-128

    The purpose of this study was to investigate the relationship between drug abuse and socioeconomic factors in Dizaj Abad village of Zanjan township. Type of research is applied and its nature and method is Descriptive-Analysis. Data collection method is library and fieldwork (Observations, interviews and questionnaires). The questionnaire is basically composed of closed questions and answers in the Likert scale (five scale). The formal validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. Cronbach's alpha has been used to measure the reliability of the indices, which is 0.784%, indicating their suitable value. Data were analyzed using Correlation tests, Mann-Whitney and t-test. In Arc GIS software, hot spot analysis tests and Anselin Local Moran's index and Geographic weighted regression was used for cluster analysis and weighting. The results of the tests show that people with low education have higher addiction than other people and income level has no significant relationship with addiction and drug abuse. according to Z statistic, Level of education items (-4.688) and with significance level of 0.000 had the most significant relationship with drug addiction and abuse and job items with -0.730 and significance level of -0.465, income level of -0.594 and level of significance 0.553 had no significant relationship with addiction and drug abuse.

    Keywords: Addiction, Crime, Drug abuse, Rural settlement, Zanjan province
  • Hassan Lashkari*, Zainab Mohammadi Pages 129-150

    Introduction Dust storms are one of the significant phenomena in the desert areas of the world. It is internationally agreed that days with visibility below 1000 metres due to dust present in the air are a result of strong winds. This atmospheric phenomenon causes damage or environmental, social and economic damage. Dust storms with visibility of fewer than 200 meters are the most severe storms that can occur in an area. Such storms disrupt the normal life of the residents and cause damage. In this research, the temporal and spatial distribution, as well as the occurrence of such storms in the two regions of southwest and west of Iran, have been investigated. Preliminary evidence indicates an increase in the frequency of these storms. On the other hand, these two regions are important regions of Iran in terms of agricultural and industrial production and population centers. The increase of such storms can cause serious damage to the economy, agriculture and health of the two population poles of the country. For analytical comparison of dust storms in Iran, two regions, 1- southwest including (Khuzestan, Kohkiluyeh and Boyer Ahmad and Chaharmahal and Bakhtiari provinces); 2- west including (Ilam, Kermanshah, Kurdistan, Hamedan and Lorestan provinces) it's been chosen. To select sample stations, after receiving dust data from all synoptic stations of 8 provinces from the Meteorological Organization, including (88 synoptic stations), the data were analyzed. According to the aim of the study, which was to investigate the trend of changes in the phenomenon of severe dust in the last three solar cycles (33-year statistical base), 28 stations of the above stations had the desired conditions. Then, the data with horizontal visibility less than 200 m were sorted. Frequency of dusty days in Excel environment; Extracted daily, monthly, seasonally and annually. SPSS software was used to investigate the traits and data scatter. Finally, from ArcGis10.6 software to draw maps, as follows; The topography of the area is shown as a zoning map and quantitative characteristics of dust events are displayed as a Bar / Column.

    Keywords: Spatial distribution, temporal distribution, storm, dust, visibility fewer than 200 meters, west, southwest
  • Mostafa Karimi*, Norouzi Fahimeh, Mahnaz Jafari, Khoshakhlagh Faramarz, Shamsipour AliAkbar Pages 151-168

    To support the proper management of ecosystems, vulnerability analysis of ecosystems is very important. Vulnerability analysis of ecosystems provides information about weaknesses and capacity of the studied ecosystem for recovery after damage. Considering the degradation status of Miangaran wetland, vulnerability evaluation of this wetland is one of the most important management methods in the region. For this purpose, in this study, after identifying and evaluating the threatening factors of Miangaran wetland, these factors were scored using evaluation matrices. Then, the interaction between these values ​​and threatening factors was examined and the vulnerability of wetland values ​​was obtained by multiplying the scores of all studied factors. Finally, management solutions were presented to deal with the most important threatening factors. According to the results, the most vulnerability is to the hydrological and ecological values ​​of the wetland. The highest effects of threats on the ecological value are also on the birds of Miangaran wetland. The results of the evaluation of Miangaran Wetland show that this wetland has a high potential for ecosystem functions of the wetland. These functions have been neglected in the planning and managing of wetlands at the local, regional and national levels. As a result, ecosystem-based management is suggested as the best management approach. The management in these areas should take action to prevent the vulnerability of Miangaran wetland. Also, the vulnerability evaluation method used in this study can provide a good understanding of the relationship between wetland functions and the resulting services for the management of the ecosystem of Miangaran Wetland.

    Keywords: Miangaran wetland, ecosystem management, vulnerability assessment
  • Masoumeh Alidadi*, Bohlol Alijani, Mohammadhossein Nasserzadeh, Zahra Hejazizadeh Pages 169-196

    Extream snowfall event that may occur at any time during the cold season, has significant social and economic implications. Therefore, the economic and social consequences of these events reveal the importance of identifying the synoptical mechanisms associated with the extream snowfall events. In order to achieve this goal, using daily precipitation and temperature data during the statistical period of 1951-1 2016 and based on multiple criteria, the two three-days extream snowfall events were identified during February 7-9, 1972 and February 2-4, 1988. After selecting samples, a statistical analysis of the teleconnection indices was done and then, using the NCEP-NCAR reanalysis data, the combined patterns of surface and lower, middle and lower troposphere were plotted in the form of three-days mean. Results obtained from analysis of teleconnection indices and their correspondence to the synoptic patterns indicate the weakening of the tropospheric polar vortex and its division into multi-centers in the periods of extream snowfall events. In the event of February 7-9, 1972, though the centers were moved to mid-latitudes, but they are not completely out of the Arctic and to some extent maintain their position in this area. In February 2-4, 1988, the vortex centers have shown a more equatorwards displacement towards the mid-latitudes that the emergence of negative phases of the NAM and AO represent such a situation. However, in both events, the strong and main center of the polar vortex is located in the eastern hemisphere and therefore in a state close to Iran. The weakening of the sub-tropical jetstream in the eastern hemisphere, especially in the Mediterranean, has resulted in the transmission of potential vorticity tabs to mid-latitudes. The equatorwards progress of these tabs has led to the formation of the trough in the western and eastern Mediterranean regions that accompany with a ridge between them, led to the formation of omega bundle patterns and split flow, respectively, in the events of February 1972 and 1988 in this geographical area. The southern boundary of the progress of the troughs has specified by index contour of the edge of the vortex by 552 gpdam, that extends to the southern part of Iran and in the February 1972, event compared with the pattern of the February 1988, had the more-equatorwards progress toward the middle latitudes, and as a result, over Iran.

    Keywords: extream snowfall event, teleconnection, polar vortex, the edge of the vortex, blocking patterns
  • Tahmineh Chehre Ara* Pages 197-214

    In this study, combinated synoptic analysis method was used to identify the role of atmospheric circulation patterns in the occurrence of severe air pollution in Esfahan. To perform the research, data from air pollution stations, digital atmospheric profile data, and HYSPLIT outputs over a 11-year period (2004-2005) were used. The results show that the highly pollutated days of the city of Esfahan can be explained by the four synoptic patterns. The occurrence of days with extremely severe pollution in Esfahan, rather than being rooted in local factors, is due to the interaction of local conditions with atmospheric circulation at the regional scale. In other words, the city of Esfahan will only experience extremely polluted days when the atmospheric circulation of the atmosphere provides conditions for increased concentrations of pollutants. The main causes of the occurrence of days associated with maximum contamination can be attributed to Subtropical high latitude and its progression to higher latitudes. This circulation system contributes to the occurrence of highly polluted days on most days, either directly or in combination with other atmospheric systems.

    Keywords: Air Pollution, PSI Index, Atmospheric Regional Circulation Patterns, HYSPLIT Model, Esfahan
  • Nader Shohani, Lotfali Kozegar Kalj*, Sajad Darabi, Said Yousefi Babadi Pages 215-232

    One of the dangers that has caused cities to face a serious crisis is the outbreak of Covid-19 disease. The corona pandemic has taken cities out of their normal routine. Therefore, cities seek to return to their past conditions and urban resilience as soon as possible. Research Method In this descriptive-analytical study, using field survey, four economic, social, managerial-institutional and infrastructural dimensions in the form of 29 items have examined the resilience of Tehran against Corona pandemic. In research, support and advocacy for affected businesses, insurance coverage, support for affected manufacturing sectors, are in the most unfavorable situation. The results obtained from the final table of Vikor technique show that the economic index with a score of 1 is the most important component of resilience against coronavirus, which is lower than other components of resilience. After that, the managerial-institutional component with a score of 0.94 and the infrastructure component with a score of 0.92 in the next ranks are the most important components of Tehran's resilience against coronavirus. The results show that the metropolis of Tehran is not in a favorable position in relation to the corona virus and is not resilient to selected indicators and the economic index has the most impact and the social index has the least impact on the resilience of Tehran.

    Keywords: Urban Resilience, Covid 19, Pandemic, Tehran